18 Mart 2012 Pazar

KAYIT ALTI: Duyarlar’ın renklerini çok sevdik!


18.03.2012 (Taraf)


Biz daha Overseas’a doyamamışken üzerine bir albüm daha geldi. Yine oldukça ‘oyuncu’ ve ‘sürprizli’…


Albümün adı dinleyicide ‘neşeli’ sesler duyma beklentisi oluşturuyor: Colors (renkler). Saçma; hüznün tek rengi mi var sanki? Ama oluşturuyor işte… Üstelik beklenti boşa çıkmıyor. Neşenin hakim olduğu bir albüm Colors. Bunun nedeni ise sadece basit bir ‘hareketlilik’ ya da ‘yüksek tempo’ değil… Baki Duyarlar her zamanki gibi imza dokunuşlarla uzun yıllar yaşadığı Avrupa’nın be-bop grameri üzerine inşa edilen melodilere nokta atışı bölgesel göndermeler yapmayan; ama belli ki bizim buralardan damıtığı tınılar ve aksak ritmlerle
çakıl taşları bırakmış. Denizin yüzeyini halka halka açmış o taşlar… Tekdüzelik sınırlarından çıkılmış…


Baki Duyarlar iki albümünü de festivallerin üretkenliğe katkısını hatırlatmak için yaptı sanki, iyi de etti.


20. Akbank Caz Festiali’nden sonra, ‘sahnede çok eğlendik, haydi kayıt yapalım’ diyerek Sean Rickman (davul), Kai Eckhardt (elektrik bas) ve Stanislav Mitrovic’ten (alto saksofon & ewi) oluşan OnQ’yla  stüdyoya giren Duyarlar, Colors’u da geçen yılın 22 Haziran’ında 21. Akbank Caz Festivali’nde bir araya geldiği saksofonist Stanislav Mitroviç, davulcu Enrique Firpi ve basçı Eric Calmes’le Babajım’da kaydederek hazırladı.


Tüm bestelerin Duyarlar’a ait olduğu bu sekiz parçalık caz füzyon albüme Simya Caz Grubu da destek vermiş. Duyarlar bu desteği kartonette şu kıymetli cümlelerle anlatıyor: ‘Bu proje şansın ve sevginin yan yana gelişiyle mümkün oldu… Zaman öyle bir bilinmez ki bundan çok kısa bir süre önce beni ve müziğimi bilmeyen bir grup insan ile yan yana geldi hayatlarımız… Aslında olaylar ve insanlar zamanda karşılaşınca bazen öyle birlik olurlar ki yaşadıkları yeri ve toplumu etkiler, değiştirir, bilinir bir söylemle “tarih yazarlar!”.
Türkçe’nin dışında başka bir dilde arkadaş kelimesi bu kadar manalı mıdır bilmem; ama aynı sırtı paylaşmak, birbirine sırt vermek, desteklemek anlamında bu projede “arkadaşlık” Simya Caz Grubu ile anlamını buldu.’

Duyarlar’ın kartonette dinleyicisine hitaben yazdığı yazının başlangıcı bizim son cümlemiz olsun: “İnsanları etkileyen, sanat! Sanatı etkileyen, hayat! Peki ya sanatı ayakta tutan? Sevgi…” Başka söze gerek var mı? Yok!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder